Új élet, új környezet, és rájössz, hogy költeni jó!

Senkit nem szeretnék bármiféle költekezésre biztatni. Pláne teljesen indokolatlan költekezésre. Komoly probléma lehet végképp, ha a pénzköltés pótcselekvéssé válik, de ezt a témát sokan átrágták már a “shoppingolás-jelenség” címszó alatt. De ettől még állítom: ha nehézségek érnek, igenis át tud lendíteni a problémás időszakon mentálisan és lélekben, ha belekezdünk régi célok megvalósításába, vagy régi vágyak beteljesítésébe. Nem győzöm elmondani, hogy ne költekezzetek túl, de biztos éreztétek már, hogy milyen jó, ha végül beruháztok valamibe, amire rég vágytatok. Ha megrendelitek egy webshopból – teszem azt. És várni a csomagra, arra gondolni, hogy végre megérkezzen és aztán rögtön használatba venni, az igenis el tudja űzni a depressziót és a rossz kedvet. Amikor engem elért sok sorstársammal együtt a válságos időszak nemrég, én egy még merészebb döntést hoztam. A lakásom egy részének felújításába vágtam bele, hogy jobban érezzem magam. Hogy boldog lehessek attól, hogy otthon lehetek! A tetőtéri ablakokat cseréltettem ki először, valamint lecseréltettem két ajtót, de a végére hagytam a legrégibb tervemet: klimatizáltattam az alvó- és dolgozószobámat – mert nálam ez a kettő egynek számít.

A Klíma Global-ra (klimaglobal.eu) esett a választásom, de az alaptermészetem szerint túl elővigyázatos vagyok, ezért ezt a dolgot húztam a legtovább. Ők nagyon szakavatott társaságnak néztek ki, de én ilyenkor mindig körbekérdezek először a Facebook-on, hogy érdemes-e ahhoz fordulni, akiket kiszemeltem magamnak. Régóta itt élek a környéken. Régen mosonmagyaróvári voltam, most Győrben lakom, gondoltam, hogy sokan ismerhetik őket, hiszen régóta szerelnek fel klímákat és foglalkoznak ilyesmivel, és nem is csalódtam. Két ismerősöm is pozitívan visszajelzett, hogy dolgoztatott már velük, vagy ismer olyat, aki tőlük rendelt ilyen szolgáltatást. És mind nagyon elégedettek voltak.

Azt mondták, nagyon precízen dolgoznak, ezt azóta már tapasztaltam is. Egyetlen nap alatt két klímát is sikerült a helyére “varázsolni”, éppen arra várok, hogy a nap végén visszaérjenek a munkatársaik, mert azt mondják, a bekapcsolás előtt szükség van még egy kis alakításra az ereszcsatornán, ahol elvezetik a klímából származó folyadékot, de ez egy ilyen folyamat. Minden lakóépület kialakítása más, és ezért jó, ha tapasztalt szakikra bízzuk az ilyesmit, mert ők minden egyedi problémát orvosolnak a helyszínen, és így csúszás sem lesz a munkában. Meg lesz minden még ma. Ahogy látom, nincs olyan váratlan fordulat, amit 20-30 perces újratervezéssel ne tudnának megoldani. Nem csak a szerkezethez értenek tehát, hanem az “épület hozzáfaragásához” az igényeknek. Persze ezek csak apróbb változtatások, de fontosak.

Már nagyon várom, hogy bekapcsolhassam az új készülékeket, mert az alaposságom miatt biztos vagyok abban is, hogy a legjobbat választottam. Pedig volt miből választani náluk a klímákat illetően. Lehetett dönteni, oldalfali, légcsatornázható, mennyezeti, akár a padlóra állítható, mobil klímák és továbbiak rengetegéből. Mindegyik tulajdonságát ismertették és elmagyarázták nekem, melyek a klímaberendezés részei: kompresszor, párologtató, kondenzátor, illetve a fojtás. Szeretek mindent megérteni az általam használt dolgokkal kapcsolatban, és a Klíma Global-os “kollégák” segítségével volt lehetőségem erre. Megtudtam, hogyan történik a levegő hűtése a párologtatással, és türelmesen kitértek az apróságokra, amikre kíváncsi voltam.

Szerencsére én időben cselekedtem, amikor kértem tőlük árajánlatot, és aztán időpontot. Azt írják a Klíma Global honlapján, hogy tavasz végén, nyár elején érthető módon ők is sokkal elfoglaltabbak, zsúfolt a naptáruk, ezért gondolkodjon más is előre, ha valakit meggyőztem arról, hogy velük megéri dolgoztatni. De, ha fűteni is tervezünk a klímával, akkor bármikor megéri tőlük venni, mert egyébként arra is teljesen jó az általuk forgalmazott termékek jó része – ahogy ez nálam is szempont volt. És más időszakban nyilván jobban ráérnek. Úgyhogy klímázásra fel!