Életmód: A fürdőszoba igen is lehet a lakás lelke

Többször felmerült már a gondolat, hogy életmódváltásra van szükség, és hogy ezt milyen úton és módon tudjuk megoldani. Nem túl rég írtam arról, hogy egyik megoldás, ha új konyhabútort veszel most viszont valami mást szeretnék neked mutatni.

Már a rómaiak tudták, hogy a fürdésnek igazi kultúrája van, hogy nem csak higiéniai okokból fontos, hanem mert közösségi élmény, és mert jó tesz a testnek és léleknek is egyaránt. Sajnos kivitelezhetetlen a legtöbb otthonban, hogy fürdőszobánk egy római fürdőhöz hasonlíthassuk, és hogy gőzfürdőt telepítsünk, a ház egyik pontjába. Azonban tanulva az ősi római polgároktól mi is igyekezhetünk a harmónia és a fürdőkultúra otthoni megteremtéséhez.

Tehát ha stresszes és aktív életet élünk, akkor mindenképp érdemes égy-két szót ejtenünk a fürdőszoba ötletekről ezáltal is fejlesztve lakásunkat, házunkat. Ha van lehetőség, akkor mindenképpen vegyünk kádat a fürdőszobánkba. Na de miként válasszunk kádat magunknak? Először is fontos eldönteni, hogy milyen anyagból legyen? Számomra meglepő volt, hogy az akril, ami szinte minden fürdőkád szíve lehet öntött, vagy extrudált, és ez már is meghatározza a fürdőszobánk strukturáltságát. Javaslom, hogy ha tehetjük, válasszuk az öntött kádtípust, hiszen az kémiailag jóval ellenállóbb, mint a másik típus. Ha kiválasztottuk a megfelelő alapanyagú kádat, akkor a forma a következő kérdés. Természetesen ez attól függ, hogy mekkora a fürdőszobánk, hogy milyen szélességű és görbületű kád fér be. Ma már modernebb az az elképzelés, amikor kicsit kerekített kádakat telepítünk, de természetesen választhatjuk a hagyományos téglalap alakú kádat is, ha a retró stílust szeretjük.

Nagyon meghatározó, hogy fürdőszobánk milyen járó lapból van kicsempézve alul, és fölül milyen csempézést kap hozzá. Ha már belekezdünk a felújításba, akkor felejtsük el a festett, vagy még rosszabb esetben tapétázott falakat, hiszen a pára és a gőz együttes ereje minden festéket le tud oldani, a vakolatot pedig felhólyagosítja. Ha szeretjük a vidámságot, akkor nyugodtan választhatjuk a fényesebb pasztellszíneket, vagy a narancssárga és rozsdabarna elegyét, a lényeg, hogy törekedjünk a csempézés során motívumot felvinni a falra. Ez persze nem jelenti azt, hogy a csempéket hullámosan tegyük fel, hanem, hogy olyan anyagot vegyünk, amelyben van forma, vagy használjunk mozaikot bátran. Mint minden helyiségben a lakásban fontos, hogy itt is legyen elegendő tér, hogy próbáljunk világossá tenni a helyiséget. Kaphatóak olyan ablakok, amelyek tejüveggel vannak ellátva, így nem kell tartani attól, hogy belátnak a szomszédok, ellenben elegendő világosságot ad növényeink számára.

A fürdő egy olyan helynek kell lennie lakásunkban, ahol az ember kikapcsolódhat és relaxálhat egy picit. Nem árt, ha tervezünk bele tároló részeket, ahol gyertyákat, vagy egyéb számunkra kedves illatot árasztó dolgokat helyezhetünk el. Fontos, hogy ha van ré lehetőségünk, akkor mindenképp olyan ajtót választunk, amely nem csak a hangot szigeteli, hanem a párát is. Itt meg kell jegyezni, hogy érdemes olyan anyagból készült ajtót beszerezni, amely nem megy tönkre a magas nedvességtartalomtól, tehát mindképp kezelt fa, vagy pedig fém ajtóra van szükségünk.

A lakásunk a mi szentélyünk, ahova elbújhatunk a kinti világ elől, a minket ért atrocitásoktól, vagy a munka nehéz és fárasztó világa elöl. Ha életmódunkat helyezzük górcső alá, talán a legfontosabb megtalálni a változás terén azokat a gócpontokat, amelyeket nem szeretünk otthonunkban. Érdemes végigmenni a lakáson, ha már felújítunk, és megnézni hol lehetnek olyan helyek, amelyeket nem szeretünk, amelyek csak nyűgnek számítanak minden egyes nap, legyen az akár a berendezés miatt, akár a takarítási nehézségek miatt, és ha már úgy is piszmogunk egy másik helyiségen, akkor nincs akadálya, hogy hozzáfogjunk ennek is. Higgyük el, hogy ha olyan helyen lakunk amit szeretünk, ha otthonosan érezzük magunkat, akkor sokkal kevésbé lesz stresszes az életünk, és ezáltal az életmódunk is pozitív irányba változik.