A környezettudatos gondolkodás és életmód anyagi oldala

Az utóbbi időben egyre több platformon találkozunk a környezetvédelem fontosságával, szakemberek, lelkes aktivisták és magánemberek igyekeznek minél több figyelmet szentelni az ügynek. Nem szeretnék nagyon mélyen belemerülni a témába, sajnos több köteten keresztül lehetne értekezni a helyzetről, a felek hozzáállásáról, és arról, mit tehet az egyszeri ember azért, hogy minél tovább élvezhesse a földi létet.

Egy apró kis szeletet szeretnék csupán kiragadni most ebből a témából, ez pedig a pénz. Sajnos vagy nem sajnos, a pénz a mindennapjaink szerves és meghatározó részét képezi, így tehát butaság lenne azt állítani, ez egy kivonható tényező boldogságunk (vagy akár lelki békénk) megteremtésénél. Természetesen – mint minden esetben – itt is fontos hangsúlyozni, nem mindegy, milyen mértékben befolyásolja kedélyünket a pénz, ettől függetlenül annak megléte/nem léte igenis komoly hatással van társadalmunk minden tagjára.

Úgy gondolom, ha másért nem is, legalább ebből a motivációból kifolyóan érdemes nagyobb figyelmet szentelnünk a tudatos élet megteremtésének. Környezettudatosnak lenni nem csak azt jelenti, hogy tüntetünk a jegesmedvék vagy éppen még egy sosem hallott, egzotikus halfaj kihalása ellen. Ha az ember odafigyel az őt körülvevő világra, könnyen ki tudja hozni jelenlegi élethelyzetéből a maximumot. Ha nem vásárol fast fashion üzletekben, ha csak olyan terméket vesz meg az üzletekben, ami természetes alapanyagokat tartalmaz – máris rengeteg felesleges dolgot kizárt az életéből. Mit von maga után mindez? Az a pénz, amit addig silány minőségű termékekre költött, most megmarad a pénztárcájában, a párnája alatt vagy akár a titkos fali széfben.

Hasonló a helyzet abban az esetben is, amikor ennél már sokkal nagyobb volumenű változásokat vezet be valaki az életébe: legyen ez akár egy elektromos autó vagy egy napelem rendszer. Az ember az elektromos autó vagy a napelemes rendszer használatával sokkal kevesebbet fogyaszt, miközben mindez egy másik pozitívumot is magában foglal, mégpedig hogy nem (vagy csak sokkal kisebb mértékben) károsítja a környezetet.

Természetesen ezek a megoldások jelentős beruházással járnak, amit nem könnyű meglépni, ugyanakkor ha elég tudatosan és következetesen kitartunk, néhány év alatt megtérül a ráfordított összeg.

Szerencsére arra is van lehetőség, hogy támogatást igényeljünk egy-egy ilyen meghatározó és fontos újítás bevezetéséhez. Éppen erre találták ki a napelem pályázatot , melyet bizonyos feltételek mellett magányszemélyek, de akár társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetnek.

Fontos kiemelni, hogy a napelem pályázat nem a klasszikus értelemben vett pályázati rendszer szerint működik. Itt egy vissza nem térítendő összeg helyett Magyar Fejlesztési Bank által kínált kamatmentes hitel felvételére van lehetőség. Habár a hitelfelvételtől a legtöbben megriadnak, ajánlom mindenkinek, aki egyébként élne a napelemes rendszer lehetőségével, de nincs lehetősége beruházni rá – hiszen a hitel feltételei rendkívül kedvezőek, 0% TH-mel akár 10.000.000 forint vehető igénybe maximum 20 évre.

Egy kis matematika, és máris könnyen kiszámítható, mennyivel érdemesebb figyelmet fordítani környezetünkre, hiszen a Földön élő állat-és növényvilágon kívül saját magunk számára is egy élhetőbb, biztonságosabb, boldogabb jövőt biztosítunk – és ehhez, ahogy azt fentebb is kifejtettem, számtalan lehetőség és támogatás áll rendelkezésünkre!