A klíma javíthat a közérzeteden is

Mindig is azt mondtam, hogy akkor akkor tudjuk a legjobb formánkat hozni, ha kiegyensúlyozottak vagyunk. Az egészséges életmód egy dolog, de a stresszel ugyanúgy ártunk magunknak. Ehetünk mi akármennyi zöldséget meg gyümölcsöt, illetve mindenféle csoda magvat meg levet, ha mellette folyton idegeskedünk.

Az egyik legfontosabb a kiegyensúlyozottság megteremtéséhez a pihentető és legfőképpen harmonikus otthon töltött idő. A munka mellett itt töltjük el leginkább a napjainkat, és sok esetben a munkahelyünket nem lehet épp a béke és nyugalom szigetének nevezni, így otthon kell megteremteni azokat az ideális körülményeket, ami ahhoz kell, hogy zavartalanul pihenhessünk. De ezt nem mindig olyan könnyű elérni, főleg, ha éppen tél van, nálad meg pont most elromlott a fűtő rendszer.

Mint sok más lakásban, nálunk is cirkó fűtés van, és mostanában sokszor volt gond vele. Az egy dolog, hogy emiatt meg lehet fagyni a lakásban, de ha bármi baja van, rögtön azon kezdek rettegni, hogy nehogy a gáz szivárogjon belőle. Elég sok rémhírt lehet hallani a szénmonoxid mérgezésről, szinte nincs olyan hét, hogy ne halna meg valaki emiatt, néha úgy érzem, folyton ezzel vannak tele a hírek.

Ezért sosem szerettem a gázkazános fűtést, és most, hogy megint elromlott a miénk, már van is okunk rá, hogy lecseréljük a régi rendszert. Talán még a férjemet is rá tudom venni, hogy erre költsünk.

Én ugyan nem sokat értek a modern fűtési rendszerekhez, de ha már belevágunk a cserébe, mindenképpen valami költséghatékony, és lehetőleg környezetkímélő alternatívát szeretnék keresni. Persze az is fontos, hogy a telepítése ne legyen egy vagyon, és lehetőleg a működtetése se.

Sok különböző netes oldalt megnéztem, mígnem rábukkantam egy olyan lehetőségre, ami tulajdonképpen egy klíma technológia. A legtöbben tudják, hogy klímával is lehet fűteni, de szinte senki nem használja ezt a funkciót, mindenki csak hűt vele. Egyrészt úgy gondolják, hogy nem hatékony, ezzel nem lehet önmagában befűteni egy szobát, ha hideg tél van. Másrészt meg nagyon nagy az energiaköltsége, és még ha a készülék be is fűti a szobát, nem éri meg azt használni gáz helyett.

Egy cikkből kiderült, hogy lehet, hogy mindezek régen igazak voltak, de ma, a modern rendszerek mellett már nem. Ma már vannak olyan inverteres klímák, amiket kifejezetten úgy gyártottak, hogy hatékonyan lehessen velük fűteni is. Valamint ez ne járjon óriási energiaszámlával. Ezen felül ezekkel a készülékekkel még mindig ugyanúgy lehet hűteni is.

A levegő-víz hőszivattyú hőcserélő rendszer egy olyan szerkezet, ami vizet és levegőt használ hűtő meg fűtőközegként. Ezzel 60 fokos meleg fűtővízzel lehet ellátni a teljes házat, és ez a hőmérséklet és fűtő teljesítmény megmarad a lakás azon részein is, ahol valamivel hidegebb van. Így ez a rendszer jó használható meleg vízzel történő fűtéshez.

Valamint azok a hőszivattyúk, amiket ez a cég kínál olyan nagy teljesítményű berendezések, amiknek különleges funkcióik is vannak, például szabályozható az időjárás szerint, van egy olyan beállítása is, ami akkor használható, amikor nyaralni megyünk, illetve van egy olyan beállítása is, ami a távollét esetén használható. A nyaralási üzemmód főleg télen használható, és ez olyan 15 fok körül tartja a hőmérsékletet, fölöslegesen nem fűt, de azért nem engedi, hogy a ház nagyon lehűljön. Ezek mind nagyon praktikusak, hisz amikor hosszabb időre elmegyünk, sosem tudom, mi az, amit le kell kapcsolni a házban, mi az, amit nem. Vajon ki kell húzni az összes készüléket, el kell zárni teljesen a vizet, vagy ez csak fölösleges óvatoskodás? Ezen kívül van olyan funkciója is, hogy heti időzítő, vagy akár óra szerint is be lehet időzíteni, vagy van, ahol a hőmérsékletet lehet előre beállítani, illetve van benne olyan is, hogy padlóhőmérséklet korlátozás. És ez még mindig nem az összes beállítás, mert van szükség esetére turbo funkció is, ami gyorsan eléri a beállított hőmérsékletet.

Ezzel a sok funkcióval tényleg úgy állítod be a készüléket, ahogy szeretnéd, akármennyit is vagy otthon, vagy akármilyen hőmérsékleten érzed jól magad, teljesen személyre szabhatod a szerkezet működését.
A rendszernek van egy olyan különleges vezérlési üzemmódja is, ami egy köztes mód, ami a kompresszor legjobb működéséhez és a legoptimálisabb hatásfokához kell. Emellett ez a hőszivattyú két fokozatú kompresszióval működik és különleges a levegő átvezetési tulajdonsága. De mégis az egyik fő előnye felhasználói szempontból, hogy a hatékonysága nem függ a külső hőmérséklettől, akár nagyon alacsony környezeti hőmérséklet mellett is teljesen optimálisan működik.

Ilyen funkciók és hatékonyság mellett én is egyre jobban hajlok arra, hogy lecseréljük a gázt erre a rendszerre. Ennyi különböző beállítást és lehetőséget biztos nem kapok meg más fűtési rendszertől, ráadásul ez még környezetbarát is. Arról nem is beszélve, hogy a kiépítése sokkal olcsóbb, mint ha mondjuk valaki központi fűtést akarna kiépíteni. És mivel a fűtés ezzel nem is egy vagyon, és a hűtési funkciót nyáron is tudjuk használni, tulajdonképpen mintha két készüléket kapnánk egyben.

Meg is beszéltem a férjemmel, hogy lehetőleg egy hónapon belül átállunk erre a rendszerre. Már fel is vettem a kapcsolatot a céggel, ami ezeknek a telepítésével foglalkozik. Kissé aggódtam, hogy a levegő víz hőszivattyú ár nem lesz-e nagyon magas, de ahhoz képest, amit eddig a kazán javíttatására költöttünk, nem is olyan magas az összeg, főleg ha azt is nézem, hogy egyszeri kiadásról van szó. Hisz ez a rendszer nem igényel folyamatos szerelést.

Megnyugtat már a tudat is, hogy nem kell többet a gázkazán miatt félnem, nem kell aggódni amiatt, hogy télen egyszer csak bedöglik, és mi fűtés nélkül maradunk, valamint nem kell félni a szénmonoxid szivárgástól. Ezek a dolgok igazán sokat számítanak, ha az otthonunkról van szó. Ahogy írtam, akkor tudunk csak igazán feltöltődni és pihenni, ha a saját fészkünkben nem ér minket plusz stressz. Egy új, megbízható és korszerű fűtési rendszerrel már mi is meg tudjuk teremteni ezt a nyugalmat magunk körül.