Szép volt, jó volt, de elmúlt

Mindig izgalmas egy régen látott baráttal találkozni, mégis amint meglátom az illetőt megdöbbent, hogy mennyire elszaladt az idő felette, és persze felettem is. Őszülő haj, sárgás fogak, a lassuló anyagcsere okozta úszógumik, egyszerűen szomorú. Hiszen az emlékeinkben minden tökéletesen él tovább.

Pedig, ha a szokásos futópillantásnál több ideig állok a tükör előtt, önmagamon is felfedezem az idő nyomait. És ekkor úrrá lesz az emberen a kétségbeesés. Pedig amikor éppen arra szánjuk magunkat, hogy újranézzük az esküvői videókat (sajátunkét, illetve a barátainkét) és felelevenítsük a fiatalkori emlékeket, ott is a mára már elmúlt, de mégis idealizált külsőnk köszönt vissza. Pedig nem is volt olyan régen, sem az én, sem az ő esküvője, hogy ilyen sokat változzunk mind a ketten. Legalább is úgy érzem, mint ha tegnap lett volna. Egyszerűen a saját emlékeink kevésbé hatásosak, mint másoké. Ezért akaszt ki egy régen látott barát megöregedése, mert felvesszük a külső szemlélő szerepét. Aki valóban téged lát. És hát minden ember többé-kevésbé, de büszke. Elvesztettük a belső értékekre vonatkozó elvárásainkat, és utat engedtünk a külsőségek feltörésének.

Gondoljunk csak bele. Barátokat is tudattalanul, de külső jegyek alapján választunk. Aki tükrözi a stílusunkat, az életvitelünket. A munkáltató is megítéli az öltözékedet az első állásinterjún. A szülő az óvodás gyermekét is olyan ruhákba fogja öltöztetni, ahogy a társadalom elvárja, hogy megjelenjen. És bármilyen furán hangzik is, de ez rendben van. A probléma nem ezzel van, hanem azzal, hogy ezt a tényt letagadjuk. Igen is számít a külsőség. Ami egészen odáig nem is baj, amíg nem kezdjük el számításba venni a belső értékeket. Mert azok is ugyan olyan fontosak.

Azért lamentálok most ezen, és azért jutott eszembe az esküvő is, mert a múlthéten volt a lányomé. Hihetetlen, még mindig nem tudom feldolgozni, hogy férjhez ment. Ezzel kapcsolatban is az az érzésem, hogy valaki ellopta az időt tőlem, hiszen most született, most vettem csak először a karjaimba, de máris valaki más öleli hátralévő életében.

Szörnyű, ahogyan az idő pereg. Nem csak az döbbentett meg, amennyit mi változtunk, de az is nagyon megrázó a számomra, hogy mennyit változott a technika azóta, mióta férjhez mentem. A mi videónk, gyanítóm kazettás kamerával készült még, rossz felbontásban, és ha jól emlékszem, a nagybátyám készítette, mert neki volt kamerája akkor. Ma már egy esküvő nem is az igazi esküvői videók http://fabianfoto.hu/eskuvoi-video-cinematografus/ nélkül. Készül kedvcsináló videó a jegyes párról, majd minden féle repkedő drónokkal veszik fel a násznépet és tele van a végeredmény olyan effektekkel, amiket mi akkoriban még amerikai mozifilmben sem láthattunk, nem hogy egy rólunk készült esküvői videóban.

Meg van örökítve minden egyes kósza pillanat, kezdve az öltözködésüktől, a ceremónián át a násznép szórakozásáig és minden egyes csínytevéséig. Például, az ő videójukban az egyik kedvenc részem, mikor az említett öreg barátom, figyelmeztetés nélkül felkapta a lányomat és a hagyomány szerint elrabolta. Magától találta ki és senki nem is tudott róla, így nagy volt a meglepetés és ez kiült mindenki arcára. Természetesen aztán, végül meglett a menyasszony. Óriási röhögés lett a vége, hiszen egy játék keretében kellett a vőlegénynek visszaszereznie az arát.

Vissza a barátomra. Igen, megöregedett. Nagyon. De az első három percben rájöttem miért is vagyunk ennyi év elteltével még mindig barátok: a hihetetlen humorérzéke pótolhatatlan.