Már nem csak álmodozok a napelemről!

Mindig is fontosnak tartottam a függetlenséget és az önállóságot, részben erről is szól ez a blog. Mindig nagyon fontos volt nekem, hogy a lehető legszabadabban és a legkevesebb kötöttséggel éljek, már ami a “rendszert” illeti. Állathoz, növényhez, házhoz, társhoz ma is sok-sok kötelék fűz, de ezek édes függőségek, nem szeretném megszakítani őket.

Ebben a cikkben is meséltem már a törekvéseimről. Amikor ezeket a sorokat írtam, még csak álmodoztam arró, hogy egyszern nekem is napelemmel felszerelt házam lehet. Pedig számomra egy ilyen kialakítás tökéletesen megfelelt volna: kényelmes, környezetbarát és nagyfokú önállóságot biztosít.

Egyedül nehezebb

A városi életmódunknak megvolt az az előnye, hogy mind a ketten biztos munkahellyel rendelkeztünk, az átlaghoz képest elég jó fizetéssel, tehát nagyon egyszerű dolgunk volt, ha mondjuk hitelt szerettünk volna felvenni, vagy egyszerűen csak ügyeket kellett intéznünk valamilyen okból kifolyólag.

Vidéken, egyedül minden bonyolultabb kicsit és sajnos a díjakat a városi életmódhoz szokták kalkulálni. Osztottunk-szoroztunk, és amikor először kiderült, hogy mennyibe kerülne a napelem rendszer telepítése, szomorúan konstatáltuk, hogy a családi kassza ezt nem fogja már elbírni. Mindenképpen szükségünk lett volna valamilyen plusz forrásra, hogy meg tudjuk oldani a korszerűsítést.

Nem vagyok a feladós típus

De én nem az a lány vagyok, aki feladja! Beírtam a Google-be, hogy pályázat napelem 2019. Feltett szándékom volt, hogy találok valamilyen érdekességet, valami olyan lehetőséget, ami segít az álmom megvalósításában.

És láss csodát! Rögtön kidobta az oldalt, amit fent is linkeltem. Kiderült, hogy teljesen jó nyomon járok, és létezik magánszemélyeknek is igénybe vehető napelemrendszer-telepítést segítő pályázat. Méghozzá egészen kedvező feltételekkel. Nem is rossz! Nem is rossz!

Minimálisan 500 ezer, maximálisan pedig 10 millió forint kamatmentes kölcsönt lehet kapni, hogy korszerűsítsünk. Nem csak napelemre lehet ugyanis költeni az összeget, hanem például a szigetelés javítására, hőszivattyú telepítésére, napkolleketor készíttetésére (az nem ugyanaz ám, mint a napelem!).

Az egész pályázathoz 10% önerőre van szükség, amit azért nem lehetetlen összegyűjteni, pláne, hogy erre a célra még a régi lakástakarékot is fel lehet használni. A kölcsönt aztán maximum 20 év alatt kell törleszteni. Kiszámoltam, egyáltalán nem jön ki egy vészesen nagy összeg a törlesztésre…. Ha beleszámolom, hogy ügyes gazdálkodással viszonylag sokat tudok spórolni a számlákon, akkor máris nagyon egyszerű a helyzet, szépen kitermeljük a rendszer árát, vagy még akár többet is, ha megfelelő életmódot tudunk folytatni – legalább is én most így kalkulálok.

A napelem rendszer segít abban, hogy függetlenedjünk egy kicsit a nagy szolgáltatóktól, ezzel együtt pedig a politikától és minden egyéb nagy változástól is. Ha a villamosenergia ára az egekbe is emelkedne, azt hiszem, mi már biztonságban vagyunk.

Környezetbarát és tiszta

De a legfőbb érv a napelemrendszerrel kapcsolatban nem az én fene nagy, lázadó szabadságvágyam, hanem a környezet védelme. Tudom, hogy sokan azzal érvelnek a napelemek ellen, hogy a gyártásuk nagyon sok szemetet és káros anyagot termel, de szerintem egy ilyen rendszert az ember nem cserél kétévente. Azt hiszem, ha mondjuk 30 évig sikerül működtetni a rendszert, már nem is annyira számít az első szeméttermelés, csak még nem tudtak igazán részletes életútelemzést készíteni ezekről az elemekről.

Szerintem az elektromos fűtésnél és főzésnél, ha az ember meg tudja oldani valamilyen megújuló forrásból az energiaigényt, nincsen jobb megoldás. Nem kell fosszilis energiahordozót égetni. Otthon pedig nincs forgács, por, korom – kevesebb vegyszerrel kell takarítani, elfelejthetjük az oxidatív stresszt és még a levegő is tisztább marad a környezetünkben.

A papírmunka tartott vissza. Eddig

Az egész annyira jól hangzott, hogy már teljesen beleéltem magam, hogy én bizony napelemrendszert telepíttetek az otthonomba. Az egyetlen, amivel nem számoltam, hogy nem elég a rendszert telepíteni, a pályázatot is be kell adni… Én pedig ebben a dologban nem vagyok annyira járatos. A papírmunka elkezdett kifogni rajtam.

Szerencsére a fenti oldalon fel lehet venni a kapcsolatot egy céggel, akik meg tudják oldani a pályázat beadását és vállalnak minden ügyintézést. Ez sokkal egyszerűbb, mintha nekem kellene utánajárni, biztos vagyok benne, hogy a végén elrontanék valamit.

Úgyhogy most osztunk-szorzunk, elemezzük a vágyainkat és ha minden jól megy, hamarosan belecsapunk a lecsóba… Remélem, minden, amit kitaláltunk, megvalósítható lesz, a gyerekeim jövőjéről pedig egy biztonságos és megfizethető, értékálló rendszerrel tudok gondoskodni.

Elszánt vagyok és lelkes! És te?