Veszek egy nagy levegőt és megváltozok…

Világ életemben kifolyt a pénz a kezeim közül. A hónap vége felé mindig anyagi problémáim voltak, ráadásul fogalmam sem volt, hogy mire költöttem el a fizetésemet. Azt mondják, hogy ezt is tanulni kell. Mármint a pénzzel bánni. A múlt hónapban megfogadtam, hogy változtatok. Tudatos leszek a pénzügyeimben. Egy applikációval minden költséget nyomon követtem. A végeredmény meglepett: a fizum 30%-a rezsire, pontosabban a gázszámlára ment el. Annak ellenére, hogy mindig is odafigyeltem arra, hogy keveset fűtsek.

Elkezdtem körbejárni a lehetőségeimet. Édesapámat is megkérdeztem, hogy mit javasol. Azt mondta, hogy cseréljem le az elavult gázkazánomat egy korszerű, elektromos fűtőtestre. Fejest ugrottam a böngészőbe és találtam egy csapatot, akik nagyon szimpatikusak, a nevük: Fűtésrendszerek. A weboldalukon számomra is érthető módon foglalják össze az elektromos fűtési rendszerek jellemzőit. Részletesen bemutatják a hőszivattyús kazánok tulajdonságait is.

Eddig mindig azt gondoltam, hogy az elektromos fűtés drága. Meglepődve olvastam, hogy a modern hőszivattyús kazánok sokkal zöldebbek és sokkal gazdaságosabbak, mint a gázkazánok. Mindig is szerettem volna kicsit én magam is zöldebb lenni. Nemcsak azért, mert ez most olyan trendi, hanem mert a magam módján én is szeretnék tenni annak érdekében, hogy a Föld 100 év múlva is egy jó hely legyen. Így egyre jobban beleástam magam a Fűtésrendszerek weboldalon a témába.

Éreztem, hogy jó helyen járok: mindent értek a weboldalon lévő műszaki információkból. Ez még engem is meglepett, a legtöbb barátnőmhöz hasonlóan én is műszaki analfabéta vagyok. Teri a legutóbbi csajos estén azzal menőzött, hogy egy elektromos csavarbehajtóval összerakott egy reggeliző tálcát. A lányok le lesznek nyűgözve, ha legközelebb én mesélek nekik a levegő-víz típusú hőszivattyú COP értékéről.

Az előző énem ezen a ponton megállt volna és hónapokig hezitált volna a továbblépéssel kapcsolatban. Az új énem kitöltötte a Fűtésrendszerek weboldalon lévő ajánlatkérő űrlapot. Másnap pedig csörgött a telefon: a vonalban a Fűtésrendszerek területileg illetékes szakembere volt. Izgalmas mély hang. Amikor a hőenergiáról beszélt, engem is megcsapott a hőhullám. Minden kérdésemre nagyon részletes választ kaptam. Elmagyarázta, hogy miért jobb választás egy hőszivattyús rendszer, mint a gázkazán. Amikor pedig megtudtam, hogy a hőszivattyús kazánok használatával nyáron a hűtés is meg van oldva, legszívesebben táncra perdültem volna a mély hang tulajdonosával.

Kitért arra is, hogy a hőszivattyú mennyivel biztonságosabb: nem merül fel a szén-monoxid mérgezés kockázata sem. Megkértem a szakembert, hogy írásban állítson össze nekem egy árajánlatot az elhangzott igényeim alapján egy levegő-víz hőszivattyús kazán beszerzésére és üzembe helyezésére. Az ajánlat 2 munkanappal később az elektronikus postaládámban volt. (És nem mellékesen így már megvolt a mélybarna hanghoz tartozó elektronikus levélcím is.) Az ajánlatban kaptam egy meggyőző költség- és megtérülés kimutatást. Látszódott, hogy pár év alatt már lényegesen jobban járok pénzügyileg egy hőszivattyúval. Még akkor is, ha az induló költségek némileg magasabbak, mint egy új gázkazán esetében. A hőszivattyús kazánok gyorsan beépíthetők, és a karbantartási költségeik sem veszélyesek.

Természetesen megmutattam édesapámnak az ajánlatot, aki megdicsérte a talpraesettségemet. Ez kifejezetten jól esett. Azt éreztem, hogy felültem az életmódváltás hullámára és innen már le sem szállok.

Elfogadtam az árajánlatot, holnapra várom a Fűtésrendszerek csapatát a helyszíni üzembe helyezésre. Ma reggel az utolsó gázszámlámat is befizettem. A sárga csekket elraktam: ez fog emlékeztetni arra, hogy megváltozni érdemes.