Az életmódváltás nem csak az étkezésben merül ki

Korábban nem gondoltam volna, hogy valaha is eljön az az idő, amikor életmódváltásra adom a fejem, de hát ez is megtörtént. Nem igazán foglalkoztam az étkezéssel, sem pedig mással. Egyáltalán nem voltam tudatos ilyen téren. Persze, sportoltam meg ilyenek, de ennyi. Nyilván egy tininek vannak “fontosabb” dolgai is, mint az, hogy kifejezetten tudatosan figyeljen az étkezésre vagy a környezetére. De ahogy egyre érettebb lettem, ez nálam is megváltozott, és azt veszem észre, hogy a barátaim sincsenek ezzel másképp.

Kinga barátnőm például nagyon szakavatott lett a témában, és komplett életmódváltásba kezdett hónapokkal ezelőtt már. Mindig azt mondja, hogy még közel sem elégedett, mindig tanul valami újat, amivel fejleszteni tudja az életmódját. Azért van pár dolog, amiről egyáltalán nem tud lemondani, de ezt is a modern világ hozadékának tartja. Szóval nem él teljesen zero waste életmód szerint, de igyekszik, és próbál arra törekedni, hogy minél kevesebb szemetet termeljen, és hogy óvja a környezetét. Ennek megfelelően például szelektíven gyűjti a szemetet, komposztál is otthon, és saját kis zsákot visz a bevásárláshoz, hogy ne kelljen nejlon zacskót használnia.

Mostanában kapott rá arra, hogy saját maga készítse a különféle tisztítószereket – bár a fertőtlenítőről nem tud lemondani -, és kozmetikumokat is. Nagyon sok utánajárást igényelt a dolog, azt mondta, de már magának készíti az arcápolási termékeket, tusfürdőt is csinált, de az új szenvedélye a szappan készítés. Na, ez volt az, ami miatt nagyon sokat kutakodott a neten, mert valami miatt mindig balul sült el a dolog, és a végeredmény nem lett olyan, mint várta, vagy mint kellett volna.

Mint kiderült, az alapanyagokkal volt leginkább probléma: nem voltak túl jó minőségűek, annak ellenére, hogy jó drágán vette őket. De aztán hosszas kutakodás után rátalált a Humanity Áruház webshopjára, ahonnan be tudta szerezni a szappan készítéshez való eszközöket.

A Humanity Áruház egyébként egy hosszú évek óta működő cég, akik rendkívül környezettudatosak, ami mind a működésükben, mind pedig a termékeiken meglátszik. Csak környezetbarát termékeket árulnak, és arra is ügyelnek, hogy ennek megfelelő módon jussanak el a megrendelt termékek a vásárlókhoz. Ez azt jelenti, hogy igyekeznek a csomagolásnál papír zacskókat használni, a dobozok feltöltéséhez pedig szintén papírt alkalmaznak. Ugyan vannak olyan termékek, amiknél nem lehet elkerülni a fóliázást, de erre is egy speciális megoldást alkalmaznak: fóliát gyártatnak hozzá, ami vékonyabb, így könnyebben is bomlik le, mint egy átlagos fólia.

Szóval, Kinga innen rendelte meg a szappan készítéshez szükséges eszközöket. Bizony, nem csak az alapanyagokat, mert itt aztán tényleg mindent, de MINDENT meg tudott venni, hogy tökéletes szappant tudjon készíteni. Vett is egy szappan szeletelő kést, és hőmérőt is. Mint megtudtam, ez utóbbi azért kell, mert nagyon nem mindegy, hogy főzött szappan esetében mekkora hőfokon történik a főzés. Az alapanyagok tekintetében is sok-sok minden közül lehet választani: vannak például szappan színezők, hogy ne csak jó, de szép is legyen a szappan, hiszen egyébként ez egy nagyon szuper ajándék is lehet akár. De persze, a legfontosabb anyag, az maga a szappan alapanyag, amit szintén be lehet itt szerezni.

De persze, a kiváló minőségű termékek még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a szappan készítés sikeres lesz, nagyon fontos ismerni hozzá a megfelelő technikát és eljárásokat.

A Humanity Áruháznak van egy blog oldala is, a Humanity Tudástár, ahol rengeteg hasznos cikket lehet olvasni a környezettudatos termékekről, és arról is, hogy mit, hogyan kell használni. Itt olvasta Kinga, hogy hogyan is kell jól szappant készíteni. A cikkben szépen lépésről-lépésre összeszedték a folyamat lépcsőit, és hát, a helyzet az, hogy működik, hiszen már az első adag szappan is remekül sikerült.

Innen vette az ötletet is, hogy illóolajat is fog vásárolni, és nem csak natúr szappant fog készíteni. De szerencsére, ezzel az ötlettel sem kellett túl messzire mennie, mert a webshopban az illóolajokból is rendkívül széles a kínálat.

De Kinga nem csak ezért szereti őket, hanem az áraik miatt is. Ahogy már mondtam is, korábban rengeteg pénzt elköltött feleslegesen alapanyagokra. De a Humanity Áruháznál nagyon korrekt árakkal találkozott – ismeri a piacot, tudja, hogy mit beszél -, sőt még a szállítási díjak is nagyon kedvezőek. Például 2500 és 17000 forint között 1390 forintba kerül a rendelés, és ekkora összegnél már van lehetőség utánvétes fizetésre is. 17.000 forint felett pedig sem a szállításnak, sem pedig az utánvétes vásárlásnak nincs plusz költsége. Gondolom ebből már ki is tudtad találni, hogy Kinga milyen értékben szokott – most már – rendszeresen vásárolni a webshopból.

De nehogy azt gondold, hogy itt csak és kizárólag a szappan készítésről szól minden. Gyakorlatilag mindenhez lehet találni megfelelő anyagot. Ha természetes mosószerhez anyagot, növényi gyantát, különféle sókat keresel, vagy akár gyertyát szeretnél készíteni, akkor is érdemes felkeresni a webshopot.

Annyit mesélt róla, hogy én is felnéztem rá, és gondoltam meglepem pár dologgal, hogy azért ne költse már el a teljes fizetését. És akkor láttam, hogy árulnak könyveket is. Ezek ilyen DIY útmutatók. Van ami arról szól, hogy hogyan kell elkészíteni a különféle natúr, természetes kozmetikumokat, vannak házi praktikákat ismertető könyvek, de még olyan is, amiből más jellegű kézműves apróságok elkészítését lehet megtanulni. Ki is néztem neki két könyvet, és nyomban meg is rendeltem.

Egyébként a rendelés menete is nagyon egyszerű és átlátható. Nem kell ezerfelé kattintgatni, csak betenni a kosárba, és “mehetünk” is fizetni. Először be akartam menni az üzletbe, hogy személyesen vegyem át a rendelésem, mert láttam, hogy meg van adva egy budapesti cím, de miután jobban utána néztem, akkor láttam, hogy itt nincs üzletük, csupán ide vannak bejegyezve. DE! Békéscsabán van üzlet, ahol lehet vásárolni, úgyhogy, aki szerencsés, az személyesen válogathat az illatosnál illatosabb áruk között.

De visszatérve a rendeléshez: fizetés előtt azért még “körülnéztem” még egyszer, és kiszúrta a szemem egy “akciós termékek” menüpont. Gyorsan rá is mentem, hogy mit rejt, és több mindent is találtam. Itt 20-30%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni bizonyos termékeket, úgyhogy mindenképpen ajánlott ezt is meglesni. Persze, itt a kínálat annyira nem széles, de én is találtam egy jó kis kókuszolajat olcsóbban.

A csomagom egyébként gyorsan megérkezett és minden a legnagyobb rendben volt vele, már csak remélni tudtam, hogy Kinga is örülni fog neki, és hogy jó dolgokat sikerült összeválogatnom.

Nem mondom, hogy én is teljesen át fogok állni és ennyire környezettudatos leszek, de egészen biztos, hogy megpróbálom én is a szappan készítést, és mindent a Humanity Áruházból fogok beszerezni hozzá.