Vízszűrés helyett a bojler tisztítása

Az emberek mindig arra törekednek, hogy valamilyen szempontból teljesebb, jobb életmódot folytassanak, és ez nagyon sokaknál abban jön elő, hogy egészségesen akarnak élni. Ennek a módja lehet a táplálkozás vagy az edzés is, de sokaknál szóba jön a különböző fajta egészséges vizek fogyasztása.

Sajnos erre a mai világban sok kevésbé etikus vég is rájött, akik kihasználva az emberek tanácstalanságát, tájékozatlanságát és buzgóságát, mindenféle szuper szert kezd el árulni, amikről azt ígérik, hogy segíthetnek egészségesebbnek lenni.

Nálam egyszer jelent meg házalóügynök, akivel jófej akartam lenni, ezért megengedtem, hogy végigcsinálja a bemutatóját: egy fantasztikus vízszűrő berendezést akart rámsózni, ami összehasonlítva az otthoni csapvizemmel, rengetegszer tisztább italt ad, és ezt hajlandó volt különböző demonstrációkkal is igazolni.

Mivel gimnáziumi kémiatanulmányaimból tudtam, hogy a magyarázatának legalább a fele alaptalan, miután végighallgattam, udvariasan el is küldtem. Abban azonban igaza volt, hogy az otthoni csapból folyt vizet megnézve észre lehetett venni, hogy az nem olyan tiszta, mint amit várnék.

Ennek azonban nagyon egyszerű oka is lehet, mégpedig: a villanybojlerek vízkövesedése.

A kemény víz ugyanúgy problémát okozhat a villanybojlereknél, mint például egy mosogatógépnél, csak itt nincsenek hozzá olyan speciális szerek, amikkel ezen segíteni lehet, ezért kevesebbet szokták reklámozni. Hogyha azonban valaha is úgy érezzük, hogy nem olyan tiszta a vizünk, amit a poharunkba öntünk, akkor azonban ez legyen az első gondolatunk, ne pedig a százezres nagyságrendbe eső speciális berendezések.

Egy villanybojler tisztítása felújítással együtt is nagyon megérheti annak, aki változtatni akar valamit az életmódján, de nem tudja, hogyan kezdje el.

A tisztítás után sokkal szebb, áttetszőbb vizet fogunk tudni inni az otthoni csapunkból, ugyanis a villanybojlerben található vízkészlet nem fog annak vízköves részeivel érintkezni és beszennyeződni. Nem ez azonban az egyetlen előnye egy ilyen beruházásnak.

A vízkő ugyanis nagymértékben csökkentheti az eszközünk élettartamát, azzal, hogy a különböző létfontosságú alkatrészeire ráülepszik, és az idő múlásával azokat kikezdi, kilyukasztja, eltöri, ami szivárgáshoz, csöpögéshez vezethet.

A másik legfontosabb tényező pedig a villanyszámlánk lehet, ami, hogyha nem figyelünk oda a villanybojler tisztítására, felújítására, a vizet melegítő fűtőszálra leülepedő vízkő miatt egyre magasabb és magasabb összegeket is ölthet. Ennek oka, hogy a szennyezett fűtőszál nem fog tudni akkora hőmennyiséget leadni a víznek, sokkal több elektromosság lesz szükséges annak az adott hőmérséklet eléréséhez – hogyha ezt pedig beszorozzuk azzal, hogy mennyi víz kell egy jó, nyugtató forró fürdőhöz, akkor elég hamar kijön, hogy nagy pazarlásról beszélünk.

Szerencsére egy Hajdú villanybojler tisztíttatása nem okozhat problémát senkinek, mivel rengeteg szakember tud ehhez segítséget ajánlani. Ugyanezeket a neveket megéri megjegyezni már csak azért is, hogy egy vészhelyzet esetén legyen kihez fordulnunk, vannak ugyanis olyanok, akik még hétvége esetén is gyors kiszállást tudnak biztosítani, ami egy bojler kilyukadása esetén életmentő lehet.

Azt ajánlom azonban, hogy ne csak az ilyen szélsőséges esetekben hívjunk ki szerelőt: a víz elszíneződése, de legfőképpen a csöpögése már az a pont, amire nem kéne elérni akkor, hogyha rendszeresen, 2-3 évente átvizsgáltatnánk a rendszerünket szakértőkkel.

Hogyha tehát valaki egy egészséges étkezés, egészséges vízfogyasztás köré épülő új életmódot akar elkezdeni, akkor ne az legyen az első ötlete, hogy hatalmas beruházásokba veri magát – néha elég lehet akár egy egyszerű bojler karbantartás is. És az, hogy egy ilyen háztartási eszköznek megadjuk a kellő figyelmet, és nem megvárjuk, hogy (az ellenőrzés nélküli sokkal rövidebb élettartama alatt) tönkremenjen, szintén egy új, tudatosabb életmód összetevője lehet.