Sok információ egy helyen, rövid idő alatt

Az idő már az ókori görögöket is nagyon foglalkoztatta. Hogyan lehet az, hogy néha évezredek telnek el benned másodpercek alatt, néha pedig csak úgy vánszorog veled minden? Sajnos ezekre a kérdésekre azóta sem találtunk választ. Sőt, a kérdések egyre csak gyűlnek. Engem például nagyon foglalkoztat az, hogy hogyan lehet kihozni a maximumot abból az időből, ami megadatott nekünk? Egyáltalán mi az a maximum és mennyire tartozik hozzá a munkán kívül a lazulással töltött idő? Hogyan kellene a kettőt a legtökéletesebben megosztani?

A lényeg az, hogy mivel nagyon foglalkoztatnak ezek a kérdések, elkezdtem egyre tudatosabban élni. Próbálok mindenre figyelni. Mit eszek és mit használok a környezetemben? Melyiknek milyen hatása van rám? Mivel töltöm az időm nagy részét? Milyen tevékenységet érzek elpocsékolt időnek? Hogyan tudom megoldani, hogy minél több idő hasznosan teljen, úgy, hogy legyen benne pihenés, család, barátok, szórakozás és munka is (értem ezalatt az állásomat is és a házi munkákat is). És mivel ennyire figyelek ezekre a dolgokra, ezért nagyon sok segítséget szereztem az évek során magamnak. Itt van például a telefonszam-tudakozo.hu weboldal, ami sokszor volt már a hasznomra. Elég sok időt pocsékoltam volna el az életemből, ha nincs ez az oldal, ami könnyít a keresgélésen. (Mert a hasztalan keresgélés és értetlenkedés az én egyik nagy ellenségem).

Tudom, kissé furcsán hangzik, hogy telefonszám tudakozó segített ki, mivel ez oly régimódinak tűnhet, de higgyétek el, hogy új formában (weboldalon keresztül érhető el), de ismét csúcsát éli ez a lehetőség.

Például erről az oldalról értem el a Telekom online tudakozóját. Természetesen fontos tudni azt, hogy csak olyan előfizetésekre lehet rákeresni, akik nem titkosítottak saját kérésükre. Keresni lehet név, telefonszám és cég alapján. És igen, a cégek keresésesben nagyon nagy segítség tud lenni ez az oldal, főleg abban az esetben, amikor azonos nevű cégekkel van dolgunk. Egyébként van a Telekomnak egy telefonon elérhető tudakozója is, amit még nem használtam, viszont arról is onnan tudok, hogy ezen a weboldalon be van mutatva. Ez a tudakozó kicsit többet nyújt, mint az online. Picit úgy működik, mint egy keresőmotor, internet nélkül. Betelefonálsz (külföldön is működik), megkérdezed, hogy hol van a legközelebbi ATM és az ügyfélszolgálat megmondja ezt neked. Ez főleg akkor hasznos, ha nincs, vagy elfogyott a mobilneted és nem kapsz elérhető ingyenes wifit, például egy idegen városban.

A DPD futárszolgálat telefonszámai is elérhetőek, ráadásul tisztázva van az is az oldalon, hogy milyen esetben melyik számot kell hívnod: különböző ügyek intézése, másfajta akadályok megoldása ügyében más és más számot kell hívni. Egyébként van központi szám, ami kisegít, de én például pontosan ezt utálom. Végig várom, hogy kicsengjen a telefon, aztán valaki felveszi, elmondom neki, hogy mit szeretnék, majd eligazít, aztán nekem ismét végig kelljen várnom a hívást, utána pedig megismételjem, amit már egyszer elmondtam. Ez mind időbe telik! Külön telefonszámot találunk az oldalon a számlázás, bankszámlaszám változás esetére, a lejárt számlákkal kapcsolatos hívásokra, az utánvétel ügyeivel kapcsolatosan, valamint, minden futárhoz is külön telefonszám tartozik. Ezeket természetesen mindig csak az kapja meg, aki rendelt, egy sms-ben a rendelés érkezésének napján, tehát ezek nem találhatóak meg a weboldalon.

A gáz ügyeivel kapcsolatosan is az összes telefonszám megtalálható, ami valaha is érdekelhet minket. A főgáz egyébként annyira jó fej, hogy külön telefonszámot tart fent mobilhívásokra és külön vezetések telefonok beérkező hívásainak kezelésére. Na de ami nagyon tetszik a telefonszám tudakozónak az oldalán az, hogy mindent bőven és érthetően megmagyaráz. Például innen tudom azt is, hogy a gázszámla harmadik oldalon, a számlarészletezőben találhatóm meg azt, hogy területileg melyik az illetékes gázelosztó, akit gáz szivárgás esetén hívnom kell (természetesen ott vannak az elosztók is felsorolva, telefonszámokkal együtt). De, hogy még jobb fejek legyenek, azt is leírják, hogy az interneten hogyan lehet elérni őket és ott hogyan működik az ügyfélszolgálat. Ez már igazán huszonegyedik századi, nem gondoljátok?

Aztán, ott van még az Emag is, amit nekem szintén kellett használnom nemrégiben. Ekkor már teljesen reflexszerűen nyúltam a telefonszám tudakozóhoz, eszembe sem jutott más megoldást keresni. Egyébként, az Emag a minimalizmus mellett döntött és egyetlen egy telefonszáma van, amin el lehet érni őket. Bizonyos esetekben ezt is nagyon tudom értékelni, főleg, ha jól működik az ügyfélszolgálat, mint az E-magnál, és nem kell sokáig várni. A tudakozót mégsem volt hasztalan felkeresnem, mert megtudtam, hogy melyik napokon, hánytól hányig lehet hívni az ügyfélszolgálatot, emellett pedig a mellékek is fel vannak sorolva. Hihetetlenül nagyon utálom, amikor végig kell hallgatnom egy robotot, amíg elmondja, hogy melyik gombhoz mi tartozik. Még jó, hogy nincs századik gomb is a telefonon, mert akkor pórul jártunk volna. Ezt az időt azonban megspórolja nekünk a felsorolás, amit csak végig kell futnunk, és ahogy megszólalt a robot hangja, máris kérhetjük azt, amire előre tudjuk, hogy szükségünk van. Egyébként, jó ha tudod, hogyha az Emag Marketplace-ről vásároltál terméket, akkor ez a központi telefonszám nem aktuális számodra, egy másikat kell hívnod.

Mi van még az oldalon, amivel időt lehet spórolni? Például minden magyarországi városnak van egy külön lapja, ahol aztán mindent megtudhatsz, ami valaha is kelhet. Körzetszámokon kívül olyan számok is találhatóak, hogy kit keress, ha eldugult a lefolyód, vagy állást keresel Budapesten. Valamint ott van az összes telefonszolgáltató telefonszám tudakozója beépítve, tehát az adott város lakcímeinek alapján is kereshetsz telefonszámokat. Igen, egyébként arról meg is feledkeztem, mivel én csak a Telekom tudakozójáról beszéltem, hogy ugyanez a szolgáltatás megtalálható mindegyik telefonos szolgáltató esetében a weboldalon (akár mobil, akár vezetékes szolgáltatótól van szó). És akkor még nem is beszéltem a bankokról, hiszen azok adatai és ügyfélszolgálati telefonszámai is megtalálhatóak. Komolyan mondom, ez minden egy helyen és átláthatóan!OK

És amit még csodásnak találok, és ami szó szerint életmentő tud lenni (nem csak időspórló) az nem más, mint a főoldalon található táblázat, ahol az összes segélyhívó szám fel van tüntetve. Ezen kívül ott találod még a pontos idő, a táviratfeladás, az ébresztő, különböző utazási társaságok és sok minden másnak a telefonszámát is.

Egy olyan ember számára, mint én, ez az egyik leghasznosabb oldal. Ajánlom neked is, ha nem akarsz túl sok időt ellötyögni.