A tudatosság az autógumiban is megjelenik

Rengeteg önsegítő könyvet olvastam már, amikben mindig valamilyen életmódváltásra akarják rábeszélni az embert, de nagyon ritkán találok olyat, ami nem csak az általánosságokig megy bele a témába. Én próbálok ettől a trendtől egy kicsit elütni, ezért szoktam olyan dolgokról is beszélni, amik szerintem fontos részei az ember életmódjának, de máshol, hagyományosabb helyeken talán nem találkozhat vele ilyen kontextusban.

Ilyen az is, hogy az ember mennyire figyel oda a saját autógumijára.

Mivel a mai világban szinte mindenki vezet, vagy legalább a családjában van egy embernek autója, ezért kevesen vannak, akik nem találkoznak azzal a problémával, hogy télen és nyáron le kell cserélni a kerekeket. Ez pont olyan, mint az óraátállítás – mindenkinek csak évente kétszer jut eszébe, akkor, amikor foglalkozni kell vele, és akkor a háta közepére se kívánja. Ilyenkor aztán elkezd utánanézni a gumiáraknak, gyorsan kiválasztja a legolcsóbb helyet, és elvégezteti a cserét.

Ez azonban úgy gondolom, hogy nem a legjobb hozzáállás: az autó gumijára oda kell figyelni, mivel a legkisebb probléma is, ami ezzel kapcsolatos, könnyen az életünkbe kerülhet. Ha kicsúszunk a kopott gumink miatt egy kanyarban, vagy túl nehezen irányíthatóvá válik a kocsink egy jeges téli napon… Ezek mind olyan dolgok, amikért csak magunkat tehetjük felelőssé, ha még nem váltottunk át arra a tudatos életmódra, amikor megpróbáljuk a látszólag apró dolgokat is proaktívan kezelni.

A gumiknál az első fontos dolog, amire oda kell figyelni, hogy télen a téli gumi, nyáron pedig a nyári gumi kerüljön fel. Ezek ugyanis nagyban segítik azt, hogy az évszaknak megfelelő időjárási viszonyokra fel legyünk készülve, és az első hó leesése után is fel tudjunk menni a lejtőkön. Ezek cseréjét minden esetben megéri műhelyben végeztetni, mivel szakemberek sokkal kevesebb hibát tudnak véteni, mint mi, és egyben ellenőrizni tudják a kerekek minőségét is, meg tudják mondani, hogy kibír-e még egy nyarat/telet, vagy már ideje lenne újat venni.

gumi árakUgyancsak fontos, hogy ha már műhelyben vagyunk, akkor rengeteg másik ellenőrzést is meg lehet ejteni: a kerekek kiegyensúlyozása, amit tényleg sehol máshol nem tudnak megcsinálni, csak az egyik ezek közül. Ezzel azonban máris könnyebben megelőzhető például a kerekek szabálytalan kopása.

Fontos, hogy ezek közt az alkalmak közt mi is gondoskodjunk az autógumiról: mindig jusson eszünkbe, hogy van egy réteg köztünk és az autó teste közt, melynek épségére úgy kell vigyáznunk, hogy az életünk függhet tőle. Ezért kerüljük el az autógumival a hegyes tárgyakkal való ütközést, a járdaszegélyekre felhajtást vagy az élesebb köveket.

Amit pedig a leggyakrabban (akár másfél-két hetente is) ellenőrizni kell, az a kerekekben található nyomás. Ez nem lehet se túl magas, se túl alacsony, mert mindkét esetben komoly következményei lehetnek: csökkenthetik a gumik élettartamát, és vezetés közben ronthatják a kocsi irányíthatóságát, tapadási képességét. Emiatt könnyebben kicsúszhatunk a kanyarokban vagy rossz időben nehezebben vezethetjük a kocsinkat.

Az autógumira figyelni mindenkinek érdeke, és a tudatos életmódra való áttérés egyik sarkalatos pontja lehet. A mai világban ráadásul annyira mélyen se kell miatta a zsebünkbe nyúlni: ha utána nézünk a gumi áraknak, hamar találunk olcsó helyet, ahol tényleg olyan minőségi szolgáltatást kapunk, ami nagyon jutányos.

Ugyanígy, ma már nagy tudás vagy befektetés se kell ahhoz, hogy az ember az ilyen problémákkal megbirkózzon. Az említett oldalon például már arra is van lehetőség, hogy a keréktípus pontos ismerete nélkül, akár autómárkára rákeresve válasszunk magunknak abroncsot, így tényleg mindenki meg tudja ejteni a rendelést. A másik nagy előny pedig a házhozszállítás: ezzel együtt már a lakásból se kell kimozdulni azért, hogy egy új, megbízhatóbb pótgumit szerezzünk be magunknak, vagy az új téli gumikból raktározzunk be előre, meggondoltan, úgy, ahogy egy tudatos ember tenné.