Életmód váltás, költözés, energiatanúsítvány

Gondolkodtál már azon, hogy mivel tudnál az életmódodon kicsit változtatni? Biztosan van olyan dolog, ami időről időre eszedbe jut, hogy ha azt megvalósítanád, akkor úgy érzed, hogy attól lelkileg és fizikailag is jobban tudnád érezni magad. Mindannyiunk életében vannak ilyen dolgok.

Sőt, azt merem állítani, hogy az egészséges, jó közérzetű, illetve egészségtelen, rossz közérzetű állapotban lévő emberek között annyi a fő különbség, hogy a jó közérzetűek hallgatnak a benső hangjukra, nem halogatnak annyit, tesznek aktívan a változásért, míg a másik fél sokkal többet tököl és bizonytalankodik, ezzel növelve a feszültséget, és közben nem csinálva azt, ami segíthet.

Van olyan, akinek az étrendjén kellene változtatnia ahhoz, hogy jobban legyen, van olyan, akinek többet kellene mozognia. Van olyan is, aki túl sokat dolgozik, felemészti a magánéletét a rengeteg munka, ezért az lenne az egészséges számára, ha többet lenne a barátaival és gyakrabban kapcsolódna ki valamilyen pihentető tevékenységgel, vagy szórakozással.

Az is előfordul, hogy egy költözés hozza el azt a várva várt változást és felfrissülést, amit régóta keresünk.  Ám azt tudtad, hogy ha el akarsz adni egy házat vagy lakást, akkor rendelkezned kell energiatanúsítvánnyal is?

Ezt a szabályt a 2010-es évek elején vezették be azzal a céllal, hogy egyrészt felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy az otthon mennyi energiát használ fel ahhoz, hogy életképes legyen, másrészt ez egyfajta hitelesítési eljárás, ami elvégeztével látható, hogy az adott lakás, vagy ház milyen állapotban van, és mennyire korszerű a technológia, ami jelenleg alkotja.

Az az általános nézet, hogy az általunk elhasznált energia átlagosan 40%-a az otthon fenntartására megy el, tehát nagyon sokat számít, hogy milyen építésű a ház, milyen fűtésrendszere van, milyen szigetelése, milyen állapotban van, mennyire vastagok a falak, és így tovább.

Szóval tegyük fel, hogy költözni szeretnél, hogy jobban legyél, új otthonra vágysz, hogyan tudsz egy ilyen energiatanúsítványhoz hozzájutni?

Keresel magadnak egy ezzel foglalkozó céget, mondjuk őket. Regisztrálsz náluk, megadod az adataidat, majd rövid időn belül jelentkezni fog nálad egy mérnök, aki egy előre egyeztetett időpont után meglátogat titeket, és elvégzi az ingatlannak és annak állapotának a szükséges felmérését. Ha még megvan valahol a ház alaprajza, akkor add oda neki, az csak segítségére lesz!

Miután ez megtörtént, a mérnök leadja a cégnek az infókat, amik alapján gyakorlatilag egy napon belül ki is állítják a házadról szóló energiatanúsítványt! Ez lakás és ház esetében is húszezer forint alatti összegből jön ki, szóval ahhoz képest, hogy ilyen gyorsan megvan, és a mérnök, illetve más ember is dolgozik az ügyön, hogy neked minél előbb meglegyen ez, igazán nem számít nagy összegnek.

Az eredmény pedig egy olyan lap lesz, mint amit háztartási gépeken szoktál látni, csak az a különbség ugye , hogy ez magára házra, lakásra érvényes.

Abban az esetben, ha nagyon jó szigetelésű ablakokkal rendelkező, csupa jó háztartási géppel ellátott, korszerű fűtésrendszerrel bíró, minden helyiségben LED izzókat használó, esetleg napelemrendszerrel, vagy elektromos padlófűtéssel kialakított házról beszélünk, akkor lehet megközelíteni az álomszerű AA++ kategóriát. Kapunk egy adott besorolás a házra, és emellett pedig javaslattal is él az energiatanúsítványt kiállító cég mérnöke, ez pedig azt jelenti, hogy bizonyos változtatások megvalósításával az aktuális, mondjuk EE besorolást hogyan lehetne fejleszteni, akár BB besorolásúvá. Ilyen például az, ha a házat külső szigetelő réteggel látják el, ez nagyban befolyásolja a fűtés során elszökő hő mennyiségét, és a szigetelés után máris több besorolásnyi lépcsőt lehet ugrani.

Természetesen minden ház egy kicsit más, más előnyei és más hátrányai vannak, de az biztos, hogy valamivel mindenképpen lehet javítani a ház korszerűségén és energiafogyasztásán.

Az éppen kiállított dokumentum érvényessége egyébként tíz év. Szóval szerencsére nem egy olyan dologról van szó, amit évente meg kell csináltatni, mert olyan rövid ideig érvényes. Természetesen ha idő közben javul a ház besorolása felújítások révén, akkor eladás előtt frissíteni kell a dokumentumot, hogy aktuális legyen. Ám ha nem akarjuk eladni, akkor nem kell ilyennel bajlódni.