Életmódváltás egy régi-új hobbival

Gondolom, senkinek nem ismeretlen a következő szituáció: munkahelyi stressz, elfoglaltság, és annyi teendő, ami nem fér bele a nap 24 órájába sem. Remélem, azért nem mindenkit érint személyesen hasonló helyzet, de abban szinte biztos vagyok, hogy legalább egy ismerősötök van, akinek életében legalább az egyik felsorolt tényező megjelenik – vagy rosszabbik esetben mindegyik. Az én “ilyen ismerősöm” az édesapám és napról napra egyre nehezebben tudtam már viselni, hogy fel-alá rohangál a városban, tényleg, mint egy mérgezett egér, hogy mindent elintézzen napfelkeltétől napnyugtáig a hét napjától függetlenül (értsd: nála olyan, hogy hétvége konkrétan nem létezett, mert mindig akadt tennivaló a munkájából adódóan).

Egyik nap elhatároztam, hogy ennek az életmódnak ideje véget vetni, de egy nagyobb és erőltetett változás túl drasztikus lett volna, így arra jutottam, hogy apró lépésekben kell elkezdenem segíteni neki. Erőfeszítéseim egy darabig kudarcba fulladtak, mivel bármivel is próbálkoztam, mindig a “majd máskor” vagy “épp most nincs időm” kifogásokat hallottam csak reagálásként. Ekkor döntöttem úgy, hogy épp itt az ideje a kezembe venni az irányítást és gondosan megszervezni az első lépéseket afelé, hogy édesapám kicsit pihenjen is. Az interneten böngészve találtam rá egy szuper programra, ami azt hiszem nem is lehetett volna tökéletesebb az első alkalomra: balatoni horgászat, nem csak profiknak.

Apukám gyerekkorában és tiniként sokat járt horgászni barátaival és nagypapámmal, majd költözés miatt nem nagyon volt rá lehetősége, később pedig teljesen eltűnt életéből a horgászat, mint hobbi – olyannyira, hogy erről is csak Papától tudok. Azok alapján viszont amint hallottam, úgy döntöttem, hogy ez talán jó mód lehet arra, hogy kicsit kikapcsolódjon, sőt, titkon reméltem, hogy miután újra ráérez arra, hogy mennyire szerette a horgászatot, több időt fog rá szánni és így rá fogja magát venni fokozatosan az életmódváltásra… vagy legalább arra, hogy néha pihenjen, akár aktívan is. Találtam egy szervezett nappali balinozást a Balatonon, ami még nekem, laikusnak is elnyerte a tetszésemet, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az egész családot befizetem egy ilyenre. Mivel a csomagban lévő vitorlás hajó 6-10 főre lehetett bérelni, a szűk családon kívül még nagyszüleimet is elhívtam, gondoltam akkor legyen teljes a csapat. Miután mindent megszerveztem és mindenkit beavattam, izgatottan vártam az alkalmat. Apukámat hagytam utoljára a beavatásnál, mert tudtam, hogy sokkal jobban meggyőzhető lesz, ha már mindenki más tud róla, így tudnak majd abban is segíteni, hogy rávegyük abban az esetben, ha ellenállna. Meglepődésemre semmi kifogása nem volt a program ellen – lehet, hogy már ő is érezte, hogy itt az ideje kicsit pihenni.

A BalatonPro cég szerencsére egy tapasztalt túravezetőt és felszerelést is biztosított, sőt, még egy kis fürdőzést is beiktatott a családi programunkba. Eleinte nem gondoltam volna, de a túra közepére még én is elkezdtem élvezni a horgászatot és egyre jobban érdeklődtem a mesterség iránt. Édesapámat már rég láttam olyan boldognak és felszabadultnak, mint akkor, ami minden pénzt és erőfeszítést megért. Szuper volt emlékeztetni arra, hogy egy-egy nap kikapcsolódással is mennyi mindent nyerhet mind élmények és feltöltődés szempontjából is. A fél napos program után még volt időnk kicsit szétnézni a kikötőben is, így egy nagyon tartalmas napot tudhattunk magunk mögött.

Örülök, hogy a BalatonPro segítségével sikerült megszervezni a horgászatot, mert a professzionalizmus legmagasabb fokát hozták mindamellett, hogy mindent biztosítottak ahhoz, hogy egy sikeres napot zárjunk. Sőt, édesapámnak annyira tetszett a program, hogy azóta már többször is elszakadt munkájától és ment horgászni barátaival és Papával is. A feltöltődés, amit ott kap pedig a mindennapjaira is rányomja bélyegét: úgy vettem észre, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb is, ami mindenképp arra utal, hogy új életmódja kifejezetten jó hatással van rá. Remélem a jövőben ez így is marad!