A motorozás is egy életmód, ha úgy fogod fel

Annak idején számos érdekes és vicces történetet hallottam apámtól, aki fiatal korában nagy motoros volt. Persze nem abban az értelemben, mint ahogy azt a hollywoodi produkciókban vagy a motoros műsorokban látjuk, hanem csak úgy az itteni körülményekhez képest. Volt neki egy 125 köbcentis motorja, és azzal ő meg a haverjai voltak a környék “rémei”. Persze az akkori öregeknek már annak idején sem tetszettek a szabad lelkű fiatalok, sok megjegyzést és gorombaságot vágtak a fejükhöz, de mivel faterék motorral voltak, így a sértések nemigen találták el őket, gyorsabbak voltak annál.

Azóta eltelt lassan 40 év, és mostanra apukám is megöregedett. Mármint kinézetre, mert a lelkében mindig is egy örök fiatal bajkeverő marad, de a külsején nem múltak el nyomtalanul az évek. Viszont a motorozás iránti szenvedélye újra és újra fellángol, néha még a mai napig előveszi a kis 125-ösét és elviszi egy körre.De valahányszor megyünk valamerre, ős azért mindig a nagy, 800 köbcenti fölötti motorokra ácsingózik, hosszasan néz utánuk mikor elhaladnak mellettünk, már a pillantásán látszik, hogy mindig is ilyenre vágyott.

Amikor közeledett a 60. születésnapja, a húgommal összeültünk tanakodni, hogy vajon mi is lehetne méltó ajándék a nagy, kerek évfordulóra. Rengeteg minden eszünkbe jutott, de végül mindig arra jutottunk, hogy mégse lenne tökéletes. Aztán egyszer mintha villám csapott volna belém, úgy érkezett a felismerés: Fizessük be A-s, azaz korlátlan motoros jogosítvány-tanfolyamra, és akkor akkora motorkerékpár vezethetne, amekkorát csak akar! Na, ez az ötlet mindkettőnknek nagyon tetszett, végre találtunk valamit, amiben egyetértettünk.

El is kezdtem gőzerővel utánanézegetni, hogy hol találhatunk olyan motoros iskolát, ahol megfizethető áron van ez a képzés. Rá is leltem a motorjogositvany.com weboldalra, ahol elég szép leírás található az A-s motorjogosítvány kritériumairól, feltételeiről. Írtam is rögtön e-mailt a húgomnak, hogy figyelj, itt van ez a https://motorjogositvany.com/kategoria/a-korlatlan című link, nézd meg légy szíves és mondj róla véleményt! Kicsit várnom kellett a válaszra, de amikor megnézte, rögtön fel is hívott és megerősített abban a hitemben, hogy megtaláltuk a megfelelő járműsulit. Ráadásul ha sikerül neki, akkor az oldalról egy kupon is letölthető egy remek motoros ruházati bolthoz, így lesz mivel felszerelkeznie magát.

https://motorjogositvany.com/kategoria/a-korlatlan

Felvettük a kapcsolatot az iskolával, és mindent elrendeztünk. Kicsit rizikós volt így, mert még mindig benne volt a kalapban, hogy elküld minket a búsba és nem megy el, de azért egy próbát megért, a semmitmondó ajándéknál ez is több. Végül elérkezett a nagy nap, a húgommal pedig majd’ megbolondultunk a nagy izgalomtól. Összegyűlt a család, ebédeltünk egy istenit, anyukánk nagyon kitett magáért. És ebéd után elérkezett a nagy pillanat: az ajándékozás. Apukánk már előre ráncolta kicsit a szemöldökét, hogy üres kézzel érkeztünk, de a nagy pillanatban, amikor előadtuk neki, hogy milyen ajándékkal készültünk, azt hittem, hanyatt esik a székkel. Igazából valahol a harag és a végtelen hála között lebegett, amiért ekkora ajándékkal készültünk, de még egy könnycseppet is véltem látni a szeme sarkában a meghatódottságtól.

Anyánk tiltakozása ellenére ő úgy döntött, hogy már csak azért is megcsinálja, és köztünk szólva vitézül helyt is állt. Az utolsó percig kihasználta a tanfolyamot, és sikeresen le is tette a vizsgát. Volt egy kis hétvégi telkük, de már évek óta nem használták, úgyhogy azt eladták, és az árából vettek egy hatalmas túramotort meg felszereléseket. Azóta már anyukánk is ráérzett a motorozás ízére, még úgy is, hogy annak idején ő beszélte le róla apánkat. Azóta együtt járnak motoros túrázni, egészen az életmódjukká vált – és őszintén jó őket újra fiatalnak látni.