Gázszerelés – avagy félelem és reszketés a kihűlt lakásban

Abban az időben születtem, amikor a világ rohamosan elkezdett változni. Kinyílt minden, a dolgok elkezdtek karnyújtásnyira lenni és ha nem figyeltél oda, az éppen aktuálisnak hitt menő eszköz máris ódivatú lett. Minél többet termeltünk és fogyasztottunk, annál inkább elkezdte rányomni a bélyegét a világra az, hogy ennek elég komoly káros hozadékai is vannak. A globális felmelegedés nem vicc, nem egy mese, nem egy kitalált történet, hanem a mindennapjaink részévé vált. Számomra nagyon fontos, hogy a magam részéről mindent megtegyek azért, hogy a saját ökológiai lábnyomomat csökkentsem, ezért néhány évvel ezelőtt életmódot váltottam.

Egy ilyen döntést meghozni nagyon egyszerűnek hangzik, azonban abban a pillanatban hogy ténylegesen tenni is kell érte, már nem mindig megy olyan könnyedén. Milyen lépéseket tettem az ügy érdekében? Először is a talán leginkább evidens: a műanyag minden formáját igyekszem kivonni az életemből. Nyilván azért fogalmazok így, mert berendezési tárgyakra, eszközökre mindenkinek szüksége van, márpedig sokmindent egyelőre csak műanyagból érdemes gyártani (csak néhány példa a milliárdból: laptop alkatrészek, konyhai eszközök, wc kefe, hajszárító…). Viszont az már a saját döntésem, hogyha egy üzletben bevásárlok, akkor milyen kiszerelésű termékeket választok és miben viszem haza mindezt. Éppen ezért az előrecsomagolt termékek általában szóba sem jöhetnek. Vannak már csomagolásmentes boltok, ahol mindenből annyit lehet venni, amennyire épp szükségünk van és a saját dobozainkban, szatyrainkban vihetjük haza.

Egy ideje már nem veszek új ruhákat, új műszaki cikkeket, új bútorokat, meg úgy egyáltalán semmit. Igyekszem mindent a már körforgásban megtalálható árucikkek közül választani, mert hiszek abban, hogy már így is rettenetes a túltermelés, nézzük csak meg mennyi szemét lepi el a világot bizonyos helyeken.

Idővel a lakásomat is szeretném olyan energetikai rendszerekkel ellátni, amik lehetővé teszik, hogy minél inkább zöld energiával működjenek az eszközök és ne kelljen a nem megújuló energiaforrásból származó energiahordozókra hagyatkoznom. Sajnos ez az anyagi lehetőségeimet ismerve egy kicsit még arrébb van, de fontos, hogy legyenek távlati tervek, hiszen ahogy mondani szokás, a cél szentesíti az eszközt.

Egyelőre azonban nem rég még ott tartottam, hogy a fűtési szezon berobbanását követően megadta magát a konvektor. Egyszer csak arra mentem haza hulla fáradtan, hogy megfagyok a lakásban. Nem is kellett nagyon több, rögtön elkezdtem bújni a netet, hogy milyen lehetőségeim vannak. És láss csodát, találtam olyan szolgáltatót, aki a késői kiszállást is vállalja!

Ha rákerestek a neten ti is, akkor a vizgazfutesszerelo24.hu oldalon megtaláltok minden szükséges információt velük kapcsolatban. Ez egy olyan szuper szerelői banda, akik nem elég, hogy mindenben jártasak, ami a házban csak tönkre mehet, hanem egy telefonhívást követően bármikor házhoz jönnek, ha zűr van. Budapesten és Pest megyében dolgoznak, ez azért maga után vonja azt, hogyha az egyik csücsöktől a másikba kell menni csúcsforgalomban, akkor az egy kicsit tovább tart, de alapvetően nagyjából egy óra alatt bárhol ott tudnak lenni.

Az én lakásomba is kicsit kevesebb, mint negyven perc alatt kiértek szerencsére. Gázszerelés vonalon eddig nem volt túl sok gyakorlatom. Általában 2-3 évente megnézetem a konvektort beüzemelés előtt, de most sajnos nagyon összeszaladtak a napok és nem volt már rá időm. Meg is lett a baj belőle…

A vizgazfutesszerelo24.hu nagyon hálás volt (meg mondjuk kicsit meg is dícsért), hogy őket hívtam, mert elég speciális az a gázkészülék, ami nálam van és nagyon kevesen értenek hozzá igazán. Ezt a honlapjukon is megjegyzik, hogy bármennyire is úgy tűnhet, hogy magától értetődő, hogy egy gázszerelő mindenhez ért ebben a témakörben, nem így van. Az esetek többségében itt is specializálódnak a különböző eszközökre, hiszen óriási különbség lehet gázszerelés és gázszerelé között. Szóval jól tettem, meg persze hatalmas mázlim is volt, hogy egy olyan csapatba trafáltam bele, akik tudják mit csinálnak.

A gázszerelés nem gyerekjáték. Sokmindenbe belekezdek YouTube videók alapján, ami ezeket a házi bütyköléseket illeti, de a gázzal kapcsolatos teendők nem tartoznak közéjük. Minden másban úgy érzem, hogyha kellően elővigyázatos vagyok és a biztonsági intézkedéseket hiánytalanul megteszem, akkor nem történhet baj. A gázszerelés nem ilyen, mert itt azon kívül, hogy érzem a gázszagot nagyon más eszközöm nincs arra, hogy megfigyeljem a szerelés közben, hogy nincs-e gond (gáz, haha). Viszont ha már ott tartok, hogy érzem a szagát, lehet hogy régen rossz a helyzet. A legjobban nem is azért félek a gázszereléstől, mert jaj, mi lesz a túl sokat lélegzek be, hanem sokkal inkább a fokozott robbanásveszély miatt. Ez is egy olyan csendes gyilkos, aki lesből csap le az áldozatra.

Isteni szerencse, hogy a vizgazfutesszerelo24.hu kollégájának semmi hozzám hasonló problémája nem adódott, hiszen ő ennek a szakmának a profija. Kellemesen elcsevegtünk, miközben kicserélte a meghibásodott alkatrészt a konvektoromban. Szórakoztató figura volt, meg neki is hosszú napja volt, úgyhogy hasonlóan fáradt poénokat sikerült elengedni egymás felé, mókás volt. Nagy mázlim volt, hogy csak egy alkatrészt kellett kicserélni és nem valami olyan eszköz ment tönkre, ami miatt mehetett volna a kukába az egész, én meg húzhattam volna fel az utolsó bundabugyogómat is éjszakára, hogy ne vigyen el a fagyhalál.

Nagyjából egy óra alatt sikerült elhárítani a gázproblémát. Megmondom őszintén, arra hogy pontosan mennyit fizettem már nem emlékszem, mégpedig azért, mert nem volt földhözvágós, számottevő összeg. Pláne, hogyha azt veszem figyelembe, hogy milyen időpontban és milyen tempóval sietett a segítségemre a szakember. A szórakoztatás meg csak grátisz volt, talán mindkettőnk részéről.

Sokat beszélgettünk alternatív fűtési megoldásokról, hiszen ő talán mégis jobban tisztában van ezekkel a lehetőségekkel, mint én. Illetve nem is feltétlen a lehetőségekkel, hanem inkább az adott körülmények közötti megvalósíthatósággal. Sajnos ezzel kapcsolatban az volt a meglátása, hogy ahhoz túl nagy a lakás, hogy érdemes legyen teljesen elektromos üzemre átállni, mert ahhoz viszont túl kicsi a fogyasztók száma, hogy megérje egyáltalán a befektetést. Szóval amíg itt lakok, addig sanszosan marad ez a konvektoros fűtés. Aztán majd a távlatokban gondolkozva talán lesz ennél több, jobb, tágasabb és zöldebb.

Addig viszont ha gázszerelőre lesz szükségem, biztosan ezt a csapatot fogom keresni. Korrektek voltak, gyorsak voltak és nem ment rá a gatyám. Manapság annyi rosszat hall az ember a szolgáltatókról, hogy nem megbízhatók, nem végzik rendesen a dolgukat, valójában kontárok, vagy hogy ott vernek át, ahol nem szégyellik. A vizgazfutesszerelo24.hu csapatától maximális hozzáértést és korrektséget tapasztaltam, negatívumot nem tudnék megemlíteni. Éppen ezért ha bármi ilyen jellegű, tehát gázszereléssel, vízszereléssel, vagy fűtésszereléssel kapcsolatos problémátok adódik, akkor jó szívvel ajánlom, hogy őket keressétek meg. Ha pedig előbb magatok szeretnétek körülnézni és tájékozódni, ajánlom, hogy nézzétek meg a honlapjukat. Rengeteg konkrét problémáról írnak részletesen olyan módon, hogy azt az is megértse, aki nem jártas az adott ügyben. Vajon tudna ilyesmit közzétenni a honlapján az, aki nem jó szakember? Szerintem nem, és nem is akarna. Úgyhogy írjátok ki a hűtőre, ahogyan én is szoktam, hogyha gázszerelés a zűr az űrben, akkor www.vizgazfutesszerelo24.hu a cím, amit be kell pötyögnötök a keresőbe!