Egyetlen megoldás: az életmódváltás

Mivel zenélek, és bulikat is szervezek, ezért rengeteg embert ismerek, és ez által rengeteg problémával is találkoztam már. Megfigyeltem, hogy nem csak ilyen körökben, de a munkahelyemen, vagy a lakóközösségben, és egyébként tényleg mindenhol azt látom, hogy az emberek túlhajszolják magukat, nem képesek lassítani, és a legutolsó, ami érdekli őket az az egészségük. A legtöbb fiatal szűrésekre nem is jár, és az emberek nagytöbbségénél az rögződött az agyukban, hogy az orvoshoz már csak akkor kell elmenni, ha megvan a probléma. Akinek már volt komolyabb betegsége, vagy nehezen múló fizikai jelei a teljes kimerültségnek, az tudja, hogy sokkal célszerűbb a problémák megelőzése végett járni orvoshoz, mint a problémák kezelése okán.

KÉP

A fogorvossal sincs ez másképp. Alig ismerek olyan embert, aki nem csak mondja, hogy a félévente-évente esedékes szűrésre eljárkál, hanem valóban meg is teszi. Az emberek nagy része fogászatra már tényleg csak akkor megy, amikor megunja a home made fájdalomcsillapítást, vagy ha véletlenül eljut ténylegesen a tudatáig, hogy egyedül a problémáját úgy sem lesz képes megoldani. Ráadásul rejtélyes körülmények közt, de olyan félelmetes rémtörténetek szövődtek a fogorvosok köré, hogy a legtöbb embert, még ha nincs is személyes negatív tapasztalata, mégis rettegés fog el, ha el kell látogatnia egy-egy kezelésre. Megismertem én is egy ilyen lányt, aki nem elég, hogy nagy kanállal falja az életet, nem ismeri a nyugalom, vagy az egészséges életmód fogalmát még hírből sem, ráadásul nagyon rossz géneket örökölt, és amilyen szerve csak problémát okozhat, az meg is teszi azt. Ilyenek például a fogai. Állítása szerint rendszeresen, megfelelően ápolja, de orvoshoz utál járni, így ha kilyukad egy foga, mire valaki elrángatja a fogorvoshoz, már körülötte az összes többi fog is tönkrement. Legutóbb én vittem el a saját fogorvosomhoz, mert tudtam, hogy nála biztonságban, jó kezekben lesz, és érthetetlen módon nem is kételkedett a lányka a szavaimban, úgyhogy viszonylag egyszerű dolgom volt.

fogpótlásAmit viszont utána kaptam tőle, azt nem tettem zsebre. Ki kellett húzni két fogát is, és valószínűleg lesz még olyan, ami hasonló sorsra jut. Ráadásul sajnos viszonylag látható helyen történt, ezért minél hamarabb szükséges lenne a fogpótlás. Azzal vigasztaltam, hogy neki legalább nincs fémallergiája, így az olcsóbb áru megoldásokat is tudja választani, valamint láttam már a doktor úr munkáját, és ár-értékarányban messze a legjobb. Sikerült lenyugtatnom végül a lánykát, majd egyeztetett is a doktorúrral a fogpótlás kérdését illetően. Szerencsére tényleg nem tévedtem, és nagyon örült, amikor megkapta a fogpótlásra vonatkozó árajánlatot, ezért kért is időpontot, és nemsokára túl lesz a többi megpróbáltatáson is.

Hazafele beszélgettünk sokat, azaz inkább én beszéltem, ő pedig figyelte a tanításomat. Elmondtam neki, hogy én is átéltem hasonló időszakot, és tényleg nem foglalkoztam azzal évekig, hogy kiegyensúlyozott, vagy akár csak egy minimálisan is egészségesnek mondható életet éljek, és amikor már a korábbi önmagam árnyékának is kevés voltam, akkor jöttem rá, hogy muszáj néha lassítani, időt szánni magamra, és ha már kevés időm van pihenni, azt tartalmasan, hatékonyan tegyem. Illetve az étkezés és vitaminbevitel mindig legyen fontos kérdés az életben, mert nagyon sokat javíthat és ronthat is nem csak a fizikális, de a mentális állapotokon is.

Úgy tűnt, hogy a leányzó megfogadta a tanácsaimat, és megígérte, hogy ez a fogpótlás csak a kezdet, és amíg még nincs késő, tesz azért, hogy neki ne kelljen beállnia az örök elégedetlen, betegeskedő tömegek sorába. Kívánom neki, hogy sikerüljön, és teljes, boldog, kiegyensúlyozott életet élhessen!