Életmód váltás: hódítanak a napelem parkok és a megújuló energia

Egyre több ismerősöm vált életmódot és áll át a megújuló energiák használatára, illetve elkezdik hanyagolni az egyszer használatos műanyagot is. Ez nem csak az ismerőseim körében kezd egyre népszerűbb megoldás lenni, a napelem parkok országszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Az életmód váltás fogalma valamiért a köznyelvben szinte teljesen összemosódott azzal, hogy valaki egészségesebb életet kezd. Az életmód váltás alapvetően egy pozitív kifejezés. Ha valaki változtat az életmódján, az valamilyen pozitív irányba mozdul el.

Életmód változás az is, ha egy alkoholista felhagy az ivással meg az is, hogyha valaki leteszi a műanyagot, vagy valaki napelemes energiaforrásokra vált át.

Egyre többször láthatók napelem parkok a kocsi ablakából a megműveletlen területeken.

A napelemek hamar megtérülnek, szinte ingyenessé teszik az áramfelhasználást. Környezetbarát módszer az áram termelésre. Nem csoda, hogy egyre többen kezdik felismerni a napelemekben rejlő lehetőségeket, egyre több családi ház tetején díszeleg napelem.

A napelem parkok közel sem tűnnek olyan költséges beruházásnak, mint mondjuk 15 évvel ezelőtt. Akkor még nagyon új volt a technológia, ezzel pedig az is együtt járt, hogy kissé költséges volt. Azóta a piacot meghódították a napelemek, sokkal elérhetőbbé váltak nem csak a cégek, hanem a lakosság számára is.

Voltak olyan pályázatok, amelyek a lakossági beruházások sokasodását segítették elő, nemrégiben pedig indult egy olyan pályázat, ami kifejezetten a napelem parkok, azaz a vállalatok napelem telepítés célú beruházásait segíti, vissza nem térítendő kölcsön formájában.

Az ilyen jellegű pályázatok a beruházási kedvet növelik, segítenek az olyan cégeknek, akik nem tudnak maguktól kifizetni egy ilyen, nagyobb beruházást.

Az állam is észrevette a napelemekben rejlő lehetőégeket és ezzel, az akár 3 millió forint összegű vissza nem térítendő kölcsönnel segít a napelem parkok megfelelő kialakításában.

Míg egy családi háznak elég egy pár darab napelem a tetőre, a nagyobb cégeknek a magas áramhasználat miatt sokkal inkább célszerű kész napelem parkok telepítésébe befektetni.

Egy-egy üzem napelem szükségletét szakemberek állapítják meg, ők tervezik meg, hogy a zavartalan működés érdekében hány napelemre van szükség.

A napelemprojekt.hu oldalon láttam a napelem telepítés lépéseit és azt is, hogy mik a pályázat pontos feltételei. Ennél a cégnél nem csak a kivitelezésben, hanem a megvalósításban is segítenek. Amennyiben egy nyertes pályázatot ad le valaki, ők segítenek benne, hogy a megszerzett támogatásból a megrendelők a legtöbbet hozzák ki. Nem mindegy ugyanis, hogy a támogatás mellé mennyi önrésszel kell beszállnia a cégnek. Az a legjobb, ha nem merülnek fel rejtett költségek, amelyekről esetleg a tervezés közben nem esett szó. Egy ilyen dolog teljesen tönkre is teheti az egész projekt megvalósítását is akár.

Ezért kell nagyon figyelni arra, hogy milyen céget kérünk fel a napelemek telepítésére. Figyelni kell arra, hogy milyen anyagokkal dolgoznak, és persze milyen áron.

Ha esetleg otthoni napelem telepítésre készülünk, vagy a cégnél akarunk napelemeket felszerelni, nem szabad kifelejteni a kalkulációnál a tartóoszlopok, a kábelek, inverter és esetleges áram elraktározó egységek árait sem. Ezek azok a dolgok, amikkel általában a kivitelezéskor szembesülnek a megrendelők, és ilyenkor jönnek rá, hogy a kedvező árajánlat ellenére is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a megrendelőknek.

Éppen ezért kell megbízható és korrekt céget keresni a kivitelezés során, nem szabad csak úgy a levegőbe válogatni.

A napelemprojekt.hu egy megbízható cég, akiknél nincsenek rejtett költségek, már a tervezés szakaszában mindenről tájékoztatnak, amiről kell. Olvastam, hogy van tapasztalatuk a napelem parkok építésében is, hiszen a legtöbb hasonló céggel ellentétben ők nem csak családi házak napelemmel történő felszerelését végezték, voltak egészen komoly megrendeléseik is, amiket tökéletesen, nagyon magas minőségen le is bonyolítottak.

Az sem mindegy, hogy milyen minőségű anyagokkal dolgoznak, és hogy ezeket az anyagokat mennyire tapasztalt munkaerő szereli fel. A napelemprojekt.hu ebben sem okoz csalódást, nem csak a pályázatot ismerik teljeskörűen, a napelemek világában is nagyon otthon vannak. A szakértelmükkel pedig olyan rendszert telepítenek kicsiknek és nagyoknak is, ami garantáltan kielégíti a megrendelő minden igényét.

A nagybátyám irodájára is ők szereltek napelemeket, így tudom, hogy nagyon jól dolgoznak.

Az életmód váltás tehát kezdődhet egy hajfestéssel, egy diétával, egy káros szenvedélyről való leszokással, egy elhatározással vagy akár egy napelem tervezettel is.

Mindig meg kell vizsgálni a lehetőségeinket, és ha elég szilárd az elhatározásunk, akkor nem fog gondot okozni az sem, hogy lemondjunk az édességekről, a műanyagokról, vagy akár egy kis spórolással és támogatással napelemeket szereltessünk a lakásunkra, vagy az áram legnagyobb felhasználói esetében a telephelyünkre, irodánkra.

Hosszútávon a napelemek spórolást is jelentenek, szóval ezzel a pályázattal nem lehet veszíteni.