Új ablakok, új szokások

Az emberek általában újévkor váltanak életmódot, vagy legalább megpróbálják. Jó ürügy a teljes újrakezdéshez az új év, tiszta lap, új lehetőségek… Értem én, de az én filozófiám mindig is a fokozatosság volt. Soha semmit nem tudtam egyik napról a másikra megváltoztatni, egy új szokást beépíteni az életembe vagy éppenséggel leszokni valamiről. Tavasszal elkezdődött a változás a lakásomban, így én sem álltam ellen neki és az ablakcsere ürügyén tudatosabban kezdtem élni.

Bizony, éppen a nyílászárók cseréje ébresztett rá, hogy nem kell nagy erőfeszítéseket tenni az eredmények eléréséhez. A társasházban, ahol évek óta lakom kiírta a közös képviselő, hogy sikerült elnyerni egy pályázatot, így az egész házat korszerűsítik és a nyílászárók cseréjével kezdik a folyamatot. Nekem semmi bajom nem volt az ablakokkal, bár egy kicsit huzatosak voltak, de egyénileg kicsit rásegítettem a szigetelésre és megoldódott a probléma. Megnéztem a közös képviselő által ajánlott oldalt, a http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-csereje-beepitese.html weboldalt. Találtam is rajta sok hasznos információt, így amikor elindult az ablakcsere, én már tudtam, mire számítsak.

Na de hogy miért is jó egy műanyag ablak? Elsőre talán semmilyen indok nem jut eszünkbe, amiért érdemes lenne lecserélni a jó öreg fa nyílászárókat, pedig vannak előnyei a műanyag ablakoknak szép számmal. Kezdjük azzal az előnyével, ami számomra a legszimpatikusabb és hozzásegített a pihentető alváshoz. Tudni kell a műanyag ablakokról, hogy jó a hangszigetelésük, így sokkal több zajt kiszűrnek és nem engednek be a lakásba, mint a fa nyílászárók. Az ablakom alatt van egy kisebb füves rész, ahol előszeretettel állnak meg a kutyasétáltatók beszélgetni, a kutyák ismerkedni és hancúrozni. Ezzel nem is lenne semmi gond, de számtalan alkalommal ébredtem hétköznap kora reggel a „Gyere vissza Buksi, mit csinálsz, fúj, hagyd, gyere ide” típusú kiabálásra. Ami azért nem volt túl kellemes. De amióta műanyag ablakok vannak, már nem hallatszik be hozzám a kinti zsivaj, vagy legalábbis nem annyira, hogy felébredjek rá.

Egy másik előnye a műanyag nyílászáróknak, hogy nem kell velük annyit foglalkozni. A fa egy idő után elkezd kifakulni, kopni, a lakkréteg feltöredezik rajta és ha az ember csak egy picit is igényes a környezetére, akkor csiszolhatja le, lakkozhatja újra és ezt ismételgetheti nagyjából évente. Na ez egyáltalán nem így van a műanyag nyílászárókkal. Egy idő után azokat is kiszívja a nap, ez igaz, de akár több évtizedet is kibírnak, mielőtt újra ki kellene cserélni őket.

http://muanyagablakom.hu/muanyag-ablak-csereje-beepitese.html

Ha említettem a hangszigetelést, akkor a pontosság kedvéért a hőszigetelésről is beszélnünk kell. A többkamrás szerkezetnek köszönhetően a műanyag ablakok remekül bent tartják a meleget a lakásban, ami nagyon hatékony tud lenni fűtési szezonban. Nyáron pedig nem engedik be a kinti kánikulát, így nem kell annyi energiát fordítani a lakás hűtésére. A többkamrás szerkezet még egy légréteg is segíti ezt, ami a műanyag ablakok közepén található, de ebben nem vagyok biztos, azért ennyire nem váltam a műanyag ablakok szakértőjévé. Felmerülhet a kérdés, hogy jó ez a remek szigetelés, de így hogy szellőzik a lakás csukott ablakok mellett? Mert ugye, ha egyáltalán nem jár a levegő, akkor könnyen bepenészednek a falak magas páratartalom mellett. Erre két megoldást találtam az interneten; vagy beépített szellőző van az ablakban, vagy mechanikusan lehet működésbe hozni a szellőzést a kilincs elfordításával.

Azt már csak így bónuszként említem meg, hogy nagyon modern és letisztult külsőt kölcsönöztek az új ablakok a lakásnak. A fa keretnek is megvan a maga romantikája, de ez a fehér műanyag nagyon tetszik nekem. Kicsit futurisztikus, de minden bútorhoz és falszínhez kiválóan passzol, így könnyű berendezni hozzá a lakást. Bár én sok mindent nem változtattam a lakásban, minden maradt az ablakcsere előtti állapotban. És hogy miért kapcsolódik ide az életmódváltás? Mert ha az ablakok miatt eleve kevesebbet kell fűteni és hűteni, itt az ideje, hogy a vízzel is takarékosabb legyek, a vásárlásra is odafigyeljek, hogy tényleg csak szükséges dolgokat vegyek meg. Ez nem csak pénztárcabarát megoldás, de minimalizálni lehet vele a kidobott étel mennyiségét is. Hát így kezdődhet egy új élet az új ablakokkal. De természetesen csak szép lassanként, nem kell drasztikus változtatásokat bevezetni egyetlen nap alatt.